Διαδικτυακή συνάντηση για τον μήνα Απρίλιο των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κων/νος Κούμας»

Από 12/04/2022 21:00:00 μέχρι 12/04/2022 22:30:00

Την Τρίτη 12 του Απρίλη έγινε η μηνιαία διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ.Κούμας». Θέμα της συζήτησης αυτή τη φορά ήταν το βιβλίο της ΖυράνναςΖατέλη, «Ορατή σαν αόρατη».
Το βιβλίο αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας της συγγραφέως «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». » Το πρώτο ήταν «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», το δεύτερο, «Το πάθος χιλιάδες φορές». Η Λεύκα, το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, είναι το alterego της Ζυράννας Ζατέλη και οι ζωές τους ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό. Μας ιντρίγκαρε πολύ το γεγονός αυτής της ταύτισης, σε ποιο βαθμό δηλαδή συμβαίνει και στη συνέχεια επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε τα κοινά αυτά στοιχεία, καθώς και να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά που συνιστούν το «ζατελικό σύμπαν» το οποίο βρήκαμε σκοτεινό, αλλά ενδιαφέρον.
Γενικά το βιβλίο βέβαια έχει διττή υπόσταση: εκτός από τις περιπέτειες των ανθρώπων, απλών ανθρώπων του περιβάλλοντος της συγγραφέως ή προσώπων με ιδιαίτερη στόφα, ώστε να ταιριάζουν στον κόσμο που έχει επιλέξει να μας μυήσει,είναι και μια ιστορία για την περιπέτεια της συγγραφής ενός βιβλίουπου εκκολάπτεται για δέκα χρόνια, το σεντούκι έχει γεμίσει με τις σημειώσεις και ημερολόγια σχετικά με την ιστορία, και τελικά δεν θα γραφεί. Ή μήπως τελικά γράφεται;
Παράλληλα με τις προσπάθειες συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, η συγγραφέας μας πιάνει από το χέρι και μας καθοδηγεί, μας μυεί στη βάσανο της γραφής γενικότερα, καθώς και στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που έχει ένας συγγραφέας, μέσα από την προβολή της δικής της προσωπικής συγγραφικής περιπέτειας. Τέλος, καταλήγει: «Αυτό που ζούσε η Λεύκα ήταν αυτό που έγραφε και δεν χρειάζεται να πούμε πόσες ζωές και πόσα σκοτάδια είχε περάσει για να φτάσει όπου έφτασε»
Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης μας διαδικτυακά κι αυτή τη φορά, θα είναι την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, με ένα καινούριο βιβλίο, αυτό του Ηλία Μαγκλίνη «Είμαι όσα έχω ξεχάσει». Μέχρι τότε η ομάδα μας σας εύχεται «Καλό Πάσχα» και καλές αναγνώσεις!