Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Την Δευτέρα στις 7 Νοεμβρίου, στον χώρο του αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας», έγινε η καθιερωμένη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων με αφορμή το βιβλίο του Σπύρου Κιοσσέ τα «Πρωτοβρόχια». Ο συγγραφέας, γεννημένος την δεκαετία του 1970, ανασύρει από την παιδική του ηλικία μνήμες που μας ήταν οικείες. Τα πενιχρά μέσα (έλλειψη χώρου ειδικού για μπάνιο), η θέση της γυναίκας στο σπίτι(σπάνια εργαζόμενη), το Τσερνομπίλ. Τότε έμπαινε και η τηλεόραση στη ζωή μας με αγαπημένες σειρές.
Παράλληλα, τίθενται και κοινωνικά θέματα διαχρονικά, όπως η απιστία και το διαζύγιο, η κοινωνική απομόνωση ατόμων που διαφέρουν στα ήθη από την ομάδα, αλλά και η ενδοοικογενειακή βία. Ιδιαίτερα το τελευταίο θέμα δίνεται με δυο τρόπους, μια ιστορία συμμαθητή του κεντρικού ήρωα που έφτασε στην απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά και με το πολύ εντυπωσιακό παραμύθι της γιαγιάς με τους «ανθρωπόλυκους» που αφορούσε την οικογένειά της. Ιδιαίτερα ευρηματικό ήταν το γράμμα του ξενητεμένου αδελφού της μητέρας του βασικού ήρωα, με αφορμή τον θάνατο της γιαγιάς, που μας έδινε την οπτική του ενήλικου στα γεγονότα, γιατί η αφήγηση σε όλο το κείμενο γίνεται με τα μάτια ενός παιδιού και την ελλιπή οπτική του, προκειμένου να κατανοήσει όσα ζει. Αυτό εξηγεί και τον υπαινικτικό λόγο που δεν αναλύει, απλά φωτογραφίζει γεγονότα και αφήνει τον αναγνώστη να κάνει τις προεκτάσεις.
Τελειώνει με την προσωπική κατάθεση ψυχής του κεντρικού ήρωα με αφορμή την έκθεση στο σχολείο με θέματα : «Πώς πέρασα το καλοκαίρι» ή «Τα πρωτοβρόχια», όπου διαπιστώνει ότι μέσα στο καλοκαίρι όλα άλλαξαν, αλλά άλλαξε κι ο ίδιος, που αντιλαμβάνεται ότι περνά στη φάση ενηλικίωσης. Δεν ξεχνάμε ότι ο υπότιτλος είναι: «Μικρή ιστορία ενηλικίωσης» και συνδέεται με την συνείδηση ότι η ζωή είναι στιγμές με τη διπλή σημασία. «Στο τέλος της ζωής σου είναι σαν να παίρνεις ένα μολύβι και να ενώνεις τις στιγμές που έζησες. Και τότε μόνο όλα βγάζουν νόημα»
Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, στον ίδιο χώρο, με ένα νέο βιβλίο, «Το γεγονός» της Αννί Ερνό της φετινής νομπελίστριας συγγραφέως. Μέχρι τότε ευχόμαστε σε όλους σας «καλές αναγνώσεις» .
Η συντονίστρια της ομάδας
Σοφία Χρηστάκη

  • background