Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων 2021

Από 02/11/2021 17:30:00

Λέσχη Ανάγνωσης 2 11 2021: Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κων/νος Κούμας» ξεκίνησε και φέτος τις διαδικτυακές συναντήσεις της. Είναι η τέταρτη χρονιά που λειτουργεί,τις δύο τελευταίες εκτός του χώρου της βιβλιοθήκης, λόγω της συγκυρίας. Τα αναγνώσματα που θα μελετηθούν θα ανήκουν σε σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση που έγινε στις 2 Νοεμβρίου, συμμετείχε η συγγραφέας της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων, «Έτερος εχθρός», Ελισάβετ Χρονοπούλου, η οποία έδωσε ουσιαστική και ενδιαφέρουσα διάσταση στη συζήτηση που ακολούθησε. Αναφέρθηκε στην αφορμή της συγγραφής του βιβλίου της και έδωσε το στίγμα των συνθηκών που λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εικόνες της Αθήνας την περίοδο 2011-2012 στην αρχή της κρίσης, συνειρμικά γέννησαν στο μυαλό της μια αναλογία με την περίοδο της κατοχής. Τα διηγήματά της επικεντρώνονται στην περίοδο αυτή και στόχος της ήταν να αναδειχθεί η απώλεια της αξιοπρέπειας ως στοιχείο κοινό στις δύο περιόδους. Σχετικά με τους αφηγηματικούς τρόπους που χρησιμοποιεί μας μίλησε για την επίδραση της εμπειρίας της με την κίνηση της κάμερας και πώς αξιοποιήθηκε στο παιχνίδι με το χρόνο που κάνει στην αφήγησή της. Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι η κ. Χρονοπούλου σπούδασε κινηματογράφο και εργάζεται στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το επίσης βραβευμένο διήγημα του Παναγιώτη Κουσαθανά «εγκαίνια» από τη συλλογή «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό». Με αφορμή τα εγκαίνια του καινούριου σπιτιού μιας αρχαιολόγου, η συζήτηση εστιάστηκε στον καταλυτικό ρόλο του χρόνου στη ζωή των ανθρώπων και των πραγμάτων.
Η λέσχη ανάγνωσης δημιουργήθηκε από μέλη του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης μετά από πρόταση της κ. Φανάρα με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στο ευρύτερο κοινό της πόλης. Την φετινή εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου, φιλόλογος κ. Ιουλία Κανδήλα, η οποία καλωσόρισε τα νέα μέλη της ομάδας, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε η φιλόλογος κ. Σοφία Χρηστάκη. Για το οργανωτικό μέρος των συναντήσεων μίλησε η φιλόλογος κ. Ελένη Φανάρα ενώ υπεύθυνη για το τεχνικό μέρος ήταν η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας κ. Δέσποινα Κωστή. Τη δημοσιοποίηση των δράσεων της λέσχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέλαβε η κ. Ειρήνη Κολλάτου, φιλόλογος. Στα σχέδια της Βιβλιοθήκης είναι και η δημιουργία λέσχης ανάγνωσης για εφήβους.
Η επόμενη συνάντηση της λέσχης θα γίνει, διαδικτυακά πάντα στις 7/12 και θα αφορά την ανάγνωση του βιβλίου του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ».