Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» ολοκλήρωσε για φέτος τις συναντήσεις της με το τελευταίο της βιβλίο «Στ’ αμπέλια» του Σταύρου Ζουμπουλάκη. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα εννέα καλοκαιριών του συγγραφέα στην παιδική του ηλικία σε περιοχή έξω από τη Συκιά Λακωνίας, χωριό της καταγωγής του, και αποτυπώνει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τις ασχολίες τους, τη διασκέδαση, τη σχέση τους με τα ζώα και τη φύση, τις αντιλήψεις τους. Και όλα αυτά με μια γλώσσα λαϊκή, με τους ιδιωματισμούς του τόπου και απλότητα στα νοήματα.
Επιχειρεί, επίσης, να απομυθοποιήσει τη λαϊκή θρησκευτικότητα, όπως εξωραϊσμένα αποτυπώθηκε από τους θεολόγους της δεκαετίας του 1960 και επικαλείται για το λόγο αυτό τον Παπαδιαμάντη με στοιχεία από τα διηγήματά του. Αναφερόμενος στη γενιά του, ιδιαίτερα σε κείνους που γεννήθηκαν σε χωριά,διαπιστώνει ότι «γνώρισε την ιστορία της ανθρωπότητας από το ησιόδειο άροτρο μέχρι το ταξίδι στο φεγγάρι». Ακόμη, εξομολογείται ότι έγραψε το βιβλίο γιατί ο κόσμος του είναι- γι’ αυτόν- ο κόσμος των αγαπημένων ανθρώπων που τον σκέφτεται με συγκίνηση, αλλά δεν τον νοσταλγεί. Η σκληρότητα της ζωής και η ένδεια των ανθρώπων δικαιολογεί αυτή τη θέση. Έτσι κατανοούμε και την δήλωση του ίδιου ότι σ’ αυτόν τον κόσμο έχει τη ρίζα της μια ηθική του επιλογή, να είναι με τη μεριά των φτωχών και των αδικημένων.
Η φετινή περίοδος, Νοέμβριος 2021-Ιούνιος 2022, της Λέσχης Ανάγνωσης καθορίστηκε από δύο επετείους-σταθμούς για την νεότερη ελληνική ιστορία: Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή. Οι επέτειοι αυτές έστρεψαν το αναγνωστικό ενδιαφέρον της ομάδας σε βιβλία με ιστορικό πλαίσιο σε γενικές γραμμές και με στόχο την κατανόηση της εποχής και του ανθρώπινου δράματος, έτσι όπως εμπλέκεται στους πολέμους. Βιβλία που ξεχώρισαν και κέρδισαν το ενδιαφέρον της ομάδας υπήρξαν το Γκιακ του Δ. Παπαμάρκου, Ο γύρος του θανάτου του Θ. Κοροβίνη, Πότε διάβολος πότε άγγελος του Κ. Ακρίβου, αλλά και το Ορατή σαν αόρατη της Ζυράννας Ζατέλη.
Η Λέσχη Ανάγνωσης λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό από την Ελένη Φανάρα, φιλόλογο και αν. μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Πριν από την πανδημία, οι συναντήσεις των μελών της Λέσχης γίνονταν σε χώρο της ΔΚΒΛ, ενώ την περίοδο της πανδημίας λειτουργούσε διαδικτυακά. Για φέτος, λειτούργησε και πάλι διαδικτυακά και τον συντονισμό της ομάδας ανέλαβε η Σοφία Χρηστάκη, φιλόλογος και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Η έντονη ανάγκη για βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία, ιδιαίτερα εξαιτίας και των συνθηκών της πανδημίας, δημιούργησε μια ομάδα με εξαιρετική αλληλεπίδραση και επικοινωνία.
Από τον Σεπτέμβρη η Λέσχη Ανάγνωσης θα ξεκινήσει τις συναντήσεις της, διά ζώσης ή διαδικτυακά και πάλι, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι υγειονομικές συνθήκες. Θα κληθούν με νέες αιτήσεις οι φίλοι του διαβάσματος, που αγαπούν να μοιράζονται τις απόψεις τους για τις αναγνώσεις τους, να συμμετάσχουν στη νέα αναγνωστική περίοδο, οπότε και θα συνδιαμορφώσουμε τις νέες θεματικές και τις καινούριες βιβλιοπεριπέτειες. Μέχρι τότε, να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι με πολλές και γοητευτικές αναγνώσεις!