Συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κων/νος Κούμας» για τον μήνα Μάρτιο

Την Τρίτη 8 του Μάρτη 2022 έγινε διαδικτυακά η μηνιαία συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κων/νος Κούμας». Θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το βιβλίο της Ιφιγένειας Τέκου, Το καλό μπλε σερβίτσιο.

Το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε σε γενικές γραμμές ευανάγνωστο, έχει ως φόντο τη μικρασιατική καταστροφή και τα χρόνια της επανένταξης των προσφύγων από τις περιοχές αυτές στον ελλαδικό χώρο. Η αφήγηση, ωστόσο, δεν επικεντρώνεται στην ουσιαστική αποτύπωση των σχετικών γεγονότων, αλλά κυρίως επιμένει στην εξέλιξη της ζωής, στις περιπέτειες και στις ανθρώπινες σχέσεις, όπως διαμορφώνονται μεταξύ των ηρώων του μυθιστορήματος. Οι κυρίαρχες μορφές είναι γυναίκες που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη που, όπως εξελίχθηκε η ζωή τους, είναι η αστική και από τη δική τους οπτική παρακολουθούμε την αφήγηση. Η υπόθεση, σε μεγάλο μέρος, διαδραματίζεται στη Σμύρνη και μετά στην Αθήνα, αλλά περιλαμβάνει και στιγμιότυπα που λαμβάνουν χώρα σε Μόναχο, Ρώμη, Παρίσι.

Κλείνοντας την αναφορά στο έργο, θα λέγαμε ότι με το ίδιο θέμα (μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά) ασχολήθηκαν μεγάλοι λογοτέχνες που βίωσαν οι περισσότεροι τα γεγονότα, οπότε και βρήκαμε τις αφηγήσεις τους πιο αυθεντικές. Ωστόσο, ας μας μείνει στη μνήμη ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το βιβλίο μας δίνει μια αισιόδοξη προοπτική πως ό,τι σπάει, ξανακολλάει και ό,τι καταστρέφεται, μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή, όσο αυτό είναι δυνατό. Ιδιαίτερα σήμερα αναλογιζόμαστε τη δυστυχία, την καταστροφή, τη φωτιά που άναψε στην ευρύτερη περιοχή και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία και προσδοκούμε την γρήγορη αποκατάσταση της ειρήνης στην γειτονιά μας. Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης, διαδικτυακά κι αυτή τη φορά, θα είναι την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 με ένα καινούριο βιβλίο, αυτό της Ζυράννας Ζατέλη, με τίτλο «Ορατή σαν αόρατη». Μέχρι τότε, ευχόμαστε να έχουμε καλές αναγνώσεις, αλλά και καλά νέα πάνω από όλα.