background

Ιστορικό

Οι πρώτες προσπάθειες…

Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στην Λάρισα ξεκινούν το 1891, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881.

background

Με την ίδρυσή της η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο παλιό τουρκικό τζαμί, γνωστό ως «Γενί Τζαμί» της Πλατείας Ανακτόρων τότε, Αγίου Βησσαρίωνος μετά, και πλατεία Δημάρχου Αγαμέμνονα Μπλάνα (πρώην Λαού) σήμερα.

Tο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου 1891 επί δημαρχίας  Διονυσίου Γαλάτη, αποφάσισε να προβεί «εις την αγοράν 500 τόμων της Βιβλιοθήκης Αχιλλέως Περραιβού περιλαμβανούσης διάφορα αξίας ιστορικά και φιλοσοφικά βιβλία αντί 5.000 δρχ. και κατόπιν μεσολαβήσεως της Βασιλικής Νομαρχίας Λαρίσης, προκειμένου να δωρήση ο Δήμος ταύτην εις το ενταύθα Γυμνάσιον ή Διδασκαλείον».

Εκείνη η βιβλιοθήκη αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Β. Καλογιάννη, «τον πρωταρχικό πυρήνα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαρίσης, οι ρίζες της δημιουργίας της οποίας ανάγονται στα πρώτα «Κιτάπια» – Δευτέρια και Κώδικες της Χριστιανικής Κοινότητος Λαρίσης, επί Τουρκοκρατίας». Έκτοτε συναντάμε στα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων και άλλες τέτοιες αποφάσεις αγοράς βιβλίων για την δημιουργία Βιβλιοθήκης. Οι προσπάθειες όμως αυτές παρέμειναν ημιτελείς.