Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων
Την 4η Νοεμβρίου 2024 έγινε η καθιερωμένη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ.Κούμας» στο Αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, όπου και συζητήσαμε το βραβευμένο μυθιστόρημα του Τζον Μάξγουελ Κουτσί «Η ατίμωση». Η ιστορία μας εξελίσσεται στην Ν. Αφρική, λίγα μόλις χρόνια μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ, που εφαρμόστηκε από το 1948, όταν ανέβηκε το εθνικό κόμμα στην εξουσία, έως το 1991. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1999 και ο Κουτσί παίρνει βραβείο Booker για δεύτερη φορά. Το 2003 θα πάρει και το Νόμπελ.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας, ο Ντέιβιντ Λούρι, επίκουρος καθηγητής Επικοινωνίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Κέιπ Τάουν, μεσήλικας με υπαρξιακά αδιέξοδα, προϊούσης της ηλικίας και μετά από δυο γάμους που έληξαν, συνεπής σε μια φιλοσοφία ζωής ηδονιστική, όσο αφορά τις σχέσεις του με τις γυναίκες, εμπλέκεται σε μια καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριάς του. Το γεγονός αυτό του στερεί την επαγγελματική του ιδιότητα και εξαναγκάζεται σε φυγή. Καταλήγει στο Α. Ακρωτήριο, στο αγρόκτημα της κόρης του, όπου και φιλοξενείται. Ένα τραγικό γεγονός, ο βιασμός της κόρης του, θα τον φέρει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται μακριά από το κέντρο, στην περιφέρεια της επικράτειας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αναδιανομή της γης, ανακατάληψη των χαμένων για χρόνια εδαφών από τους γηγενείς κατοίκους της χώρας, τους μαύρους.
Την πορεία της πτώσης του κεντρικού ήρωα παρακολουθούμε μέχρι την τελική του παραίτηση (δεν είναι για μένα ο κόσμος αυτός) και παράλληλα μια συνεχή ατίμωση χωρίς εξιλέωση - για να το συνδέσουμε με τον τίτλο του βιβλίου μας. Η γενική εικόνα, όπως αποτυπώνεται στην ιστορία, μας αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί ισορροπία στη χώρα στην μετααποικιακή εποχή. Βία και εκδικητική διάθεση κυριαρχεί παντού, μετά από τέσσερις δεκαετίες καταπίεσης και περιθωριοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Έκπληξη μας κάνει η απόφαση της κόρης του να υποστεί την εξουσιαστική πρόθεση που της επιβάλλεται και πρακτικά και να παραμείνει στο αγρόκτημά της με όρους υποτέλειας, σαν να αναλαμβάνει η ίδια το βάρος της μακροχρόνιας εγκληματικής συμπεριφοράς των ανθρώπων της φυλής της προς τους πρώην δούλους τους και νυν κυρίαρχους του παιχνιδιού της εξουσίας.
Ο συγγραφέας Τζ. Μ. Κουτσί, ζει την ταραγμένη αυτή περίοδο στη χώρα του και μάλλον θεωρεί αβέβαιη την έκβαση του αγώνα για ομαλοποίηση της κατάστασης. Μετά και από τον χαρακτηρισμό του βιβλίου του από τη Βουλή της Ν. Αφρικής ως ρατσιστικού, έχει μετοικήσει στην Αυστραλία, όπου ζει και συγγράφει μέχρι σήμερα. Στη στάση της Λούσι, ωστόσο, μας υποδεικνύει ίσως την ανάγκη για ειλικρινή επανόρθωση, προκειμένου κάποτε να αρθεί το χάσμα στη σχέση μεταξύ των δυο κόσμων που βρίσκονται ακόμη σε υπολανθάνουσα σύγκρουση, κάποτε και σε εμφανή, ακόμη και σήμερα.
Το επόμενο βιβλίο θα μας ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα, την Ιρλανδία, και θα διαβάσουμε το βιβλίο της Claire Keegan «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά». Βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία και αναμένεται σύντομα να προβληθεί και ταινία με βάση το βιβλίο. Η συνάντησή μας θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2024. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά και καλές αναγνώσεις!
Η συντονίστρια
Σοφία Χρηστάκη