Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Στις 10 Μαρτίου έγινε η τακτική συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» της πόλης μας, όπου και συζητήσαμε το μυθιστόρημα του Fredrik Backman «Η Μπριτ Μαρί ήταν εδώ». Το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρείται bestseller και αποτυπώνει την ιστορία μιας απλής - ωστόσο ιδιαίτερης με έντονα ψυχαναγκαστικά στοιχεία - γυναίκας που καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και να αυτοπραγματωθεί σε ένα πλαίσιο ζοφερό αρχικά, αλλά πολύ ανθρώπινο τελικά.
Βρισκόμαστε λοιπόν -την εποχή της οικονομικής κρίσης που ακόμη διανύουμε- σ’ ένα χωριό, το Μποργ, παρακμιακό, μισοερειπωμένο, στο μέσο του πουθενά, «ένα μέρος που έρχεσαι για να πεθάνεις, όχι για να ζήσεις». Η κεντρική ηρωίδα μας θα ζήσει εκεί για λίγες εβδομάδες, όσες και η διάρκεια της ιστορίας μας, αλλά που έγιναν ικανές να την μετασχηματίσουν και να της αλλάξουν τον χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης.
Η Μπριτ-Μαρί γυναίκα 63 ετών, όταν διαπιστώνει ότι ο σύζυγός της έχει εξωσυζυγική σχέση, αποφασίζει να τον χωρίσει και να φύγει από το σπίτι προς αναζήτηση εργασίας. Βρίσκει λοιπόν δουλειά ως φροντίστρια του Κέντρου Ψυχαγωγίας στο χωριό αυτό, αλλά για περιορισμένο χρόνο, για τρεις εβδομάδες. Δεν είχε, άλλωστε, τα τυπικά προσόντα για να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση. Στο χωριό αυτό κατοικούν φτωχοί και περιθωριακοί- θα λέγαμε- τύποι, γεγονός ξένο προς το περιβάλλον που είχε συνηθίσει η Μπριτ-Μαρί. Ωστόσο, σιγά σιγά εξοικειώνεται μαζί τους και κτίζει γερό ανθρώπινο δεσμό. Φτάνει μάλιστα να αναλάβει προπονήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας του, αυτή που ήταν άσχετη με το άθλημα.
Οι υπερβάσεις, η μια μετά την άλλη που κατορθώνει να κάνει σε σχέση με την ιδιαιτερότητά της εξηγούνται ακριβώς από το γεγονός ότι για τους ανθρώπους αυτούς του χωριού δεν ήταν «αόρατη», όπως δυστυχώς για την μητέρα της και αργότερα για τον άντρα της. Οι άνθρωποι του Μποργ, ευεργετημένοι αρχικά από την ίδια- Μαίρη Πόπινς την αποκάλεσαν- κάποια στιγμή της ανταποδίδουν την ευεργεσία και τονίζουν με δύναμη ότι: «Θέλουμε να ξέρεις…υπάρχει κι ένα άλλο Μποργ …Υπάρχουμε κι εμείς. Εμείς που δεν το βάζουμε κάτω». Και θα ακούσουν ένα από τα όνειρά της και με τον τρόπο τους θα συμβάλουν στην υλοποίησή του.
Δυο άντρες θα διεκδικήσουν την κάποτε «αόρατη» Μπριτ-Μαρί. Ο πρώην άντρας της που την αναζητά και την ανακαλύπτει στην άκρη αυτή του πουθενά και δείχνει να μετασχηματίζεται κι αυτός ξαναβρίσκοντας τον παλιό αγνότερο εαυτό του. Ο δεύτερος άντρας που διεκδικεί την καρδιά της Μπριτ είναι αστυνομικός της περιοχής, άλλος χαρακτήρας αυτός, γλυκός και υπερασπιστής των αδυνάτων και της δικαιοσύνης. Δεν αποκαλύπτει η ιστορία μας ποιος θα κερδίσει την ηρωίδα μας, γιατί δεν είναι αυτό το κύριο θέμα μας. Μπορούμε ίσως να γράψουμε εμείς οι αναγνώστες τη συνέχεια της ιστορίας.
Η Μπριτ- Μαρί όμως, όπου κι αν βρεθεί, θα μπορεί πλέον να είναι άξια σεβασμού και καθόλου αόρατη, αντίθετα μπορεί πια να «βλέπει» καθαρά τις δικές της ανάγκες και προτεραιότητες, να τις διεκδικεί κι όχι να ζει στη σκιά των άλλων. Το κυριότερο: να μην παρατάει τα όνειρά της. Κάνει το άλμα λοιπόν προς το μέλλον, αβέβαιο όπως η έκβαση των αγώνων του ποδόσφαιρου που «είναι ένα παράξενο παιχνίδι, γιατί έχει έναν τρόπο να αναγκάζει τη ζωή να συνεχιστεί».
Ο Backman με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, με το χιούμορ και την ενδελεχή ενδοσκόπηση στους ήρωές του, μας δίνει αναγνώσματα πολύ συγκινητικά που αφορούν απλούς καθημερινούς ανθρώπους, με κάποιες ιδιαιτερότητες ωστόσο, που ζουν στον δύσκολο σύγχρονο κόσμο και παλεύουν να δώσουν νόημα στον αγώνα τους όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για μια ζωή αξιοβίωτη. Μηνύματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αισιοδοξίας τελικά διαπερνούν το κείμενο και αφήνουν ένα τρυφερό αποτύπωμα στην ψυχή των αναγνωστών, δίκην κάθαρσης.
Το συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας το αφιερώνει στη μητέρα του με τρυφερή διατύπωση: «Στη μαμά που πάντα φρόντιζε να υπάρχουν βιβλία στην βιβλιοθήκη μου και φαγητό στο στομάχι μου». Κι εμείς αφιερώνουμε το βιβλίο (μια που στις 8 του Μάρτη ήταν η γιορτή της γυναίκας) σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους να ισορροπήσουν και να βγουν αλώβητες από τις συχνές ματαιώσεις.
Η επόμενη συνάντηση της αναγνωστικής ομάδας ορίστηκε για την 7η Απριλίου με το βιβλίο της Βιόλα Αρντόνε «Το τρένο των παιδιών». Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά και να έχετε απολαυστικές αναγνώσεις!
Η συντονίστρια
Σοφία Χρηστάκη