Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» της πόλης μας, όπου και συζητήσαμε το μυθιστόρημα της Βιόλα Αρντόνε «Το τρένο των παιδιών». Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται και αφηγείται ένα πραγματικό γεγονός της ιστορίας της Ιταλίας μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1946 με πρωτοβουλία του κομμουνιστικού κόμματος, γνωστή ως πρωτοβουλία τα «Τρένα της ευτυχίας» χιλιάδες παιδιά του Νότου ταξιδεύουν προς τον Βορρά για να σωθούν από τη φτώχεια και τη δυστυχία που σκόρπισε ο πόλεμος.
Η Αρντόνε λοιπόν αφηγείται μέσα από τα μάτια του επτάχρονου Αμερίγκο την ιστορία των αθώων παιδικών ψυχών που επιβιβάστηκαν στο τρένο για τον εύρωστο οικονομικά Βορρά, όπου θα είχαν τη δυνατότητα καλύτερης ζωής, αφήνοντας πίσω με πόνο και οδύνη τις οικογένειές τους στο Νότο, όπου επικρατούσε η φτώχεια, η στέρηση και η ανέχεια, για να επιστρέψουν αργότερα με αμφίθυμα συναισθήματα. Η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια είναι οι δύο βασικές έννοιες που διαπερνούν όλη την ιστορία.
Είναι ένα βιβλίο όπου περιγράφονται με απλότητα αλλά ταυτόχρονα και με εξαιρετικό βάθος οι σχέσεις των μελών της οικογένειας και τίθενται τεράστια ερωτήματα και προβληματισμοί, ανάλογοι με αυτούς που αντιμετώπισαν και πολλές ελληνικές οικογένειες και στη χώρα μας μετά τον πόλεμο και κυρίως κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου.
«Από αγάπη δεν αποφάσισαν οι μανάδες σας να σας στείλουν στη Μπολόνια, στο Ρίμινι, στη Μόντενα;»
«Γιατί όποιος σε στέλνει μακριά σε αγαπάει;»
«Μερικές φορές αυτός που σε αφήνει να φύγεις σε αγαπάει περισσότερο από αυτόν που σε κρατάει κοντά του» ήταν τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στη συζήτησή μας. Ερωτήματα του τότε αλλά και του σήμερα ακόμη, στα οποία δύσκολα μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και με γλώσσα ταιριαστή στην ηλικία του κεντρικού ήρωα. Λόγος φυσικός και αυθόρμητος, διανθισμένος με πινελιές γνήσιου ιταλικού χιούμορ.
Αυτή ήταν η τελευταία μας συνάντηση. Το επόμενο ραντεβού μας ξανά τον Σεπτέμβριο. Έως τότε καλό καλοκαίρι και καλές αναγνώσεις!