Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Μια ακόμη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 του Μάη στον οικείο μας χώρο του Αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Θέμα της συζήτησης ήταν το βιβλίο του Τζον Γουίλιαμς «Ο Στόουνερ».

Ο ομώνυμος ήρωας, με καταγωγή από φτωχή αγροτική οικογένεια, είναι ένας μοναχικός, ταπεινός, αλλά αξιοπρεπής άνθρωπος. Παρά την αρχική του πρόθεση να σπουδάσει Γεωπονία, οδηγείται τελικά στη Λογοτεχνία και γίνεται επίκουρος καθηγητής. Η ζωή του εξελίσσεται με κέντρο την αγάπη του για το αντικείμενο μελέτης του. Παράλληλα, παντρεύεται τη γυναίκα που ερωτεύτηκε, κάνει ένα παιδί μαζί της, ωστόσο δεν ευτυχεί. Σε μια σχέση εκτός γάμου θα ζήσει τον έρωτα, αλλά κι αυτή θα ναυαγήσει. Θα συγκρουστεί στο χώρο του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο άγονων ανταγωνισμών. Πάντα του μένει ως αντιστάθμισμα η αγάπη στη δουλειά του.

Με την αφήγηση του λυρικού τέλους της ζωής του ήρωα, μια συγκλονιστική σκηνή, κλείνει ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα για την τραγικότητα της ζωής του ανθρώπου που παλεύει με τα μέσα που διαθέτει να κερδίσει το μέλλον του. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται πάντα σύμφωνα με επιθυμίες και τον αγώνα του. Ο δικός μας ήρωας φαίνεται να αποτυγχάνει σε όλους σχεδόν τους βασικούς τομείς της ζωής του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα «έζησε καλύτερα από τον περισσότερο κόσμο. Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, αγαπούσε αυτό που έκανε.. οι αξίες που κλήθηκε να υπηρετήσει είναι σημαντικές… Η αγάπη για κάτι είναι αυτό που μετράει… Δεν πρόκειται να μάθεις ποτέ όλα τα αποτελέσματα της αγάπης». Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν «The matter of love». Τυχαίο;

Ο συγγραφέας ήταν κι αυτός καθηγητής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής, γεννημένος στο Τέξας, από γονείς αγρότες. Παρά τα εμφανώς κοινά στοιχεία με τον ήρωά του, δηλώνεται ότι δεν είναι αυτοβιογραφικό αφήγημα. Προφανώς, στο κείμενο παρεισφρέουν οι αντιλήψεις του συγγραφέα για τις δυσλειτουργίες του Πανεπιστημίου, για τον πόλεμο (το αφήγημα αναπτύσσεται στο ιστορικό πλαίσιο των δύο παγκόσμιων πολέμων), για τις κοινωνικές νόρμες που καταδυναστεύουν τη ζωή. Και ενώ ξεκινά με μια απαξίωση του ήρωά του από την πρώτη σελίδα, καταλαβαίνουμε στο τέλος ότι μέσω του συγκεκριμένου ήρωα στήνει ένα συνταρακτικό υπαρξιακό μυθιστόρημα που πέρα από την αψεγάδιαστη γραφή και την αφήγηση που δεν σου επιτρέπει να διακόψεις την ανάγνωσή του, μένει ανεξίτηλο στη μνήμη, όπως κάθε μεγάλο και κλασικό έργο λογοτεχνίας.

Η επόμενη συνάντησή μας θα είναι στο χώρο του Καφέ της Πινακοθήκης, την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 6.30 το απόγευμα. Θέμα της συζήτησης θα αποτελέσει «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση. Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά και καλές αναγνώσεις!

  • background
  • background