«Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 - Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΕ 2018

«Aγαπημένα δεδομένα: τα παιδιά καταγράφουν και ερευνούν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης»

Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα της νέας εκστρα- τείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο».

Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαι- δευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια. Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά - ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να πα- ρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μά- θουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.

Για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει για μια ακόμη φορά στις Βιβλιοθήκες υποστηρικτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να μεταμορφωθούν σε χώρους εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να ξαναβλέπουν τα βιβλία ως ένα παράθυρο σε νέους κόσμους. 1 /2 Με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία και με άλλες δράσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με σκοπό την εδραίωση συνεργασιών ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό. Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συ- ντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr Για περισσότερες πληροφορίες: https://network.nlg.gr/ hashtag #KE2018gr facebook @nationallibraryofgreece Instagram @national_library_of_greece 176 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, περιμένουν να τις γνωρίσεις! Βρες την δική σου εδώ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018»

Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο».

Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, προσκαλεί παιδιά, ηλικίας 4 έως 14 ετών να πάρουν μέρος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης 2018 και στα δημιουργικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Βιβλιοθήκης (28ης Οκτωβρίου 9).

Στα εργαστήρια αυτά η Βιβλιοθήκη θα μεταμορφωθεί σε εργοστάσιο δεδομένων. Μέσα στη Βιβλιοθήκη, που αποτελεί τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά - ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει η Βιβλιοθήκη.

Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.

Οι δράσεις δεν έχουν κόστος συμμετοχής, είναι όμως απαραίτητη έγκυρη δήλωση ενδιαφέροντος. Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο: 2410531973 (κ. Γκουντουβά Βάγια).

Δράσεις
 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2018 με θέμα: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΕ 2018
 2. «Ημερολόγιο Δεδομένων ΚΕ2018» ΚΕ 2018
 3. «Γιορτή έναρξης ΚΕ 2018» ΚΕ 2018
 4. «ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος» ΚΕ 2018
 5. «ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Το παλάτι της μνήμης» ΚΕ 2018
 6. «Ένα παιχνίδι με βιβλία που έχουν στον τίτλο τους αριθμούς» ΚΕ 2018
 7.  «ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες» ΚΕ 2018
 8. «ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα;» ΚΕ 2018
 9. «ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ» ΚΕ 2018
 10. «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Οι ντετέκτιβ» ΚΕ 2018
 11. «Φωτογραφημένα» δεδομένα: Τα ρούχα» ΚΕ 2018
 12. «Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου» ΚΕ 2018
 13. «Τα ‘Θαμμένα’ δεδομένα: Πειράματα με το χώμα» ΚΕ 2018
 14. «Φωτογραφημένα» δεδομένα: Τα μέσα μεταφοράς» ΚΕ 2018
 15. «Δεδομένα για μένα: Το παλάτι της μνήμης» ΚΕ 2018
 16. «Δεδομένα για μένα: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;» ΚΕ 2018
 17. «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις» ΚΕ 2018
 18. «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα. Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και στη καθημερινή ζωή» ΚΕ 2018
 19. «ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το νερό» ΚΕ 2018
 20. «ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η χρονογραμμή της μέλισσας» ΚΕ 2018
 21. «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα» ΚΕ 2018
 22. «ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ποίηση με δεδομένα» ΚΕ 2018
 23. «ΤΑ «ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΑ» ΚΑΙ ΤΑ «ΚΛΕΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ» ΚΕ 2018
 24. «ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο» ΚΕ 2018
 25. «ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ» ΚΕ 2018
 26. «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι εγκλήματος» ΚΕ 2018
 27. ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου» ΚΕ 2018
 28. «Γιορτή Λήξης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 με θέμα: «Αγαπημένα δεδομένα: Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» ΚΕ 2018