Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Το εργαστήριό μας ήταν αφιερωμένο στην Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), καθώς και στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Γνωρίζοντας ότι με ένα παιδικό βιβλίο μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για όλα, επιλέξαμε το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ένα παιδί από το πουθενά», μέσα από το οποίο η συγγραφέας, με τρόπο απλό και φιλικό προς τους μικρούς αναγνώστες, κάνει αναφορά στον σχολικό εκφοβισμό, τους πρόσφυγες, την ανεργία, τους άστεγους, τις σχέσεις και την ανθρωπιά. Μας συστήνει τον Ίκαρο, ως έναν άλλο Μικρό Πρίγκιπα, ο οποίος σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αναλαμβάνει και μας αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα!!

Η πορεία που ακολουθήσαμε στο εργαστήριό μας ήταν η εξής: αρχικά διαβάσαμε βασικά αποσπάσματα του βιβλίου, στη συνέχεια έγινε συζήτηση αναφορικά με τους ήρωες, τα συναισθήματα, τους φόβους, τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους και συνεχίσαμε με την αφήγηση της υπόλοιπης ιστορίας, η οποία λειτούργησε ως σύντομη γέφυρα μεταξύ συγγραφέως και παιδιών, προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τους ήρωες και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο βιβλίο.

Παραφράζοντας τον λόγο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «οτιδήποτε βλέπεις, μπορεί να γίνει ένα παραμύθι», “έγιναν” όμορφα ποιήματα και το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την απαγγελία τους. Τα παιδιά με τους υπέροχους στίχους τους, διεκδικώντας τη θέση ενός ποιητή/γητευτή -γητευτής ήταν και ο Αργύρης της ιστορίας μας, κατάφεραν και “μπήκαν στα παπούτσια” του Ίκαρου και αναρωτήθηκαν: «Άραγε, είμαι από το πουθενά, ή μήπως ανήκω κάπου τελικά;» Άλλοτε πάλι μας προέτρεψαν: «Άμα βρει κανείς έναν Πάνο στον δρόμο του, μη φοβηθεί, γιατί ένας Νώντας θα βρεθεί, για να του σώσει τη ζωή», ενώ αποφάσισαν ότι, τελικά, «Η λύση είναι στα απλά», δίνοντας μαθήματα ενσυναίσθησης και αισιοδοξίας σε όλους!!

Η επόμενη συνάντησή μας ορίστηκε για τη Δευτέρα 20 Μαΐου του 2024.

  • background
  • background
  • background
  • background
  • background
  • background
  • background