Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Εφήβων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας. Το βιβλίο για το οποίο συζητήσαμε ήταν «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Richard David Bach. Πρόκειται για την ιστορία ενός γλάρου ο οποίος εξοστρακίζεται από το σμήνος του επειδή ακολουθεί με επιμονή και πάθος το όνειρό του να μάθει να πετάει «ψηλά και μακριά» σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πουλιά του σμήνους που πετούν χαμηλά και μόνο για να βρουν την τροφή τους, «…το μόνο που θέλω είναι να μάθω τι μπορώ, και τι δεν μπορώ να κάνω στον αέρα - αυτό και τίποτα άλλο».

Παραλληλίζοντας το γλάρο με τον άνθρωπο, ο συγγραφέας μας προτρέπει να αναζητήσουμε ο καθένας μέσα μας τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και να στρέψουμε σε αυτό όλη μας τη προσοχή, αψηφώντας τα εμπόδια που θα μας παρουσιασθούν και αδιαφορώντας για την επικριτική γνώμη των γύρω μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ανάγνωση του τέταρτου μέρους του βιβλίου που για χρόνια ο συγγραφέας κρατούσε σε ένα συρτάρι, στο οποίο ο συγγραφέας μας αφηγείται την ιστορία του βιβλίου από την στιγμή σύλληψης της ιδέας του Γλάρου Ιωνάθαν Λίβινγκστον μέχρι τη συγγραφή, την εικονογράφηση με τις φωτογραφίες του Russel Munson - τυπωμένες σε ημιδιαφανές χαρτί για να μπορούμε να βλέπουμε σύμφωνα με τον συγγραφέα το παρελθόν να ξεθωριάζει και το μέλλον να διαφαίνεται- και την έκδοσή του. Αναμφισβήτητα το μυθιστόρημα του Richard Bach αποτελεί ένα είδος αφύπνισης της συνείδησης του αναγνώστη και μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρο σε κάθε εποχή.

Ανανεώσαμε με χαρά το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 με ένα άλλο σπουδαίο «θαλασσινό» βιβλίο «Ο Γέρος και η θάλασσα» του Ernest Hemingway.

  • background
  • background