Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 έγινε η δεύτερη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας». Βρεθήκαμε στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης και συζητήσαμε για «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Μόνικα Γκουτιέρεζ.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο «Moonlightbooks», ένα βιβλιοπωλείο σε ένα παλιό διώροφο κτήριο με ξύλινα πατώματα, μια στριφογυριστή σκάλα και ένα γυάλινο φεγγίτη. Εξ ου και το όνομα, λόγω της πανοραμικής θέας στον ουρανό. Είναι ένας χώρος ατμοσφαιρικός, με καλαισθησία που συγκέντρωνε και ιδιαίτερους ανθρώπους, όπως ο βιβλιοπώλης με το ξεχωριστό ταμπεραμέντο και βαθιά γνώση του αντικειμένου του. Το διαπιστώνουμε από τον τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών του και από την ευχέρεια να παραθέτει, συχνά, αποσπάσματα από αγαπημένα αναγνώσματα με την σύντροφό του και εκδότρια να απαντά ανάλογα. Επίσης, ο μικρός θαμώνας και εκκολαπτόμενος αστροναύτης, ο ράφτης γείτονας, οι πελάτες, όλοι αυτοί συνιστούν το σύμπαν, τον κόσμο του βιβλιοπωλείου που τους υποδέχεται με τσάι ερλ γρέι και κεκάκια στη γωνιά των ρομαντικών.

Στον κόσμο αυτό εισβάλλει μια βραδιά με βροχή μια άνεργη αρχαιολόγος, ως νεράιδα και γίνεται μέλος της ιδιόμορφης παρέας και βοηθός του βιβλιοπώλη. Μια «κλοπή» παλιού Ημερολογίου μεγάλης αξίας φέρνει στο προσκήνιο έναν επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιάρντ, ο οποίος θα ερωτευτεί τη βοηθό και από αστυνομικό μυθιστόρημα το αφήγημά μας μετατρέπεται σε ιστορία ερωτική. Είναι όμως μόνο αυτό;

Είναι σίγουρο πως ο ρομαντικός κόσμος του βιβλιοπωλείου και η ατμόσφαιρα οικειότητας και τρυφερότητας μας δημιουργούν νοσταλγία για τέτοιου τύπου χώρους που δυστυχώς έχουν αντικατασταθεί συνήθως με αλυσίδες τύπου σούπερ μάρκετ για βιβλία, όπου δεν υπάρχει η διαπροσωπική επαφή και επικοινωνία. Είναι μια ποιότητα πολύτιμη που ανταποκρίνεται στην άποψη που εκφράζεται δια στόματος βιβλιοπώλη: «Τα βιβλία δεν είναι επιχείρηση, είναι η ζωή μας. Από πότε το να ζεις αφήνει κέρδη;»

Κατά τα άλλα, διαπιστώσαμε και κάποιες αδυναμίες. Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν ευρηματικοί διάλογοι, με το κλασικό εγγλέζικο χιούμορ πάντα, οι αναφορές σε έργα λογοτεχνικά δεν είναι πάντα επιτυχημένες και λόγω της υπερβολικής παράθεσής τους. Επίσης, εντοπίσαμε αδυναμία στην πλοκή. Όλα αυτά βέβαια είναι καλό να ειδωθούν μέσα από το πρίσμα του είδους που ανήκει το συγκεκριμένο αφήγημα.

Είναι ένα Feelgood μυθιστόρημα που, όπως μας εξηγεί η ίδια η συγγραφέας, είναι «ιστορίες που σχεδόν τίποτε εξαιρετικό δεν συμβαίνει, των οποίων οι πρωταγωνιστές κάθε άλλο παρά ήρωες είναι. Ιστορίες όπου η ευτυχία μετριέται με μικρές στιγμές και βρίσκεται στα πιο συνηθισμένα πράγματα». Αυτό είναι άλλωστε και το αίσθημα που απηχεί το συγκεκριμένο αφήγημα που επιχειρεί να μας εξοικειώσει με την ιδέα ότι στα ανθρώπινα, στα καθημερινά, στη βαρετή ρουτίνα, εκεί κρύβεται η ευτυχία! Επίσης, και στο διάβασμα! Σύμφωνα και με τον Μισέλ Φουκώ σε μια από τις πολλές παραπομπές: «Για να ονειρευτούμε δεν είναι απαραίτητο να κλείσουμε τα μάτια. Φτάνει να διαβάσουμε!»

Η επόμενη συνάντησή μας θα είναι στις 18 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα με Άλκη Ζέη και «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο». Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά και καλές αναγνώσεις!

Η συντονίστρια της ομάδας
Σοφία Χρηστάκη

  • background
  • background