Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η τελευταία -για τη φετινή περίοδο- συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων.

Θέμα της συζήτησης ήταν το μυθιστόρημα της Τόνι Μόρισον «Αγαπημένη».

Ο βασικός πυρήνας της ιστορίας τοποθετείται στις ΗΠΑ πριν και μετά την περίοδο του εμφυλίου και έχει ως βάση μια πραγματική ιστορία. Αφορά μια νεαρή σκλάβα, τη Μάργκαρετ Γκάρνερ(κατά τον αντίστοιχο ρόλο, Σιθ) που είχε δραπετεύσει και στη συνέχεια είχε συλληφθεί, επειδή είχε σκοτώσει ένα από τα παιδιά της, μια κόρη, προκειμένου αυτή να αποφύγει την απάνθρωπη ζωή της δούλης. Στο μυθιστόρημα, ωστόσο, κεντρική ηρωίδα γίνεται η ίδια η νεκρή κόρη που επιστρέφει στο σπίτι της, αρχικά ως φάντασμα και στη συνέχεια ως νεαρή γυναίκα με σάρκα και οστά και διεκδικεί την προσοχή της μητέρας της με κάθε τρόπο που σύντομα γίνεται βασανιστικός, εξοντωτικός για τη μητέρα. Τελικά η τάξη αποκαθίσταται και η «Αγαπημένη» μένει μόνη, λησμονημένη, αγνοημένη, «όπως όλοι οι ανώνυμοι μαύροι, οι αφανείς που αιώνες χωνεύονται στον κοινό τάφο της ιστορίας, χωρίς ένα σημάδι ότι κάποτε υπήρξαν»(Κ. Σχινά).

Στο πλαίσιο της αφήγησης τίθεται, λοιπόν, με τρόπο καθηλωτικό το τραύμα της δουλείας που συνοδεύει τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την υπόσταση και την ταυτότητά τους. Ιστορίες βασανισμού που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια, σχέσεις (οικογενειακές ή άλλες) ανολοκλήρωτες καταντούν ασύμβατες. Μητρότητα που παίρνει τραγικές διαστάσεις, καθώς δεν πραγματώνεται. Ο τόπος, παράλληλα, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη, τα σπίτια έχουν χαρακτήρα. Το μεταφυσικό στοιχείο προσδίδει στο μυθιστόρημα μια γοητεία ιδιαίτερη.

Την συνάντησή μας ακολούθησε έξοδος της ομάδας και παράλληλα με τη διασκέδασή μας, κάναμε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και επιβεβαιώσαμε την χαρά της επικοινωνίας και ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων, καθώς και την επιθυμία μας για ανανέωση της δράσης μας από Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, ευχόμαστε σε όλους «Καλό Καλοκαίρι» και γοητευτικές αναγνώσεις!

Η συντονίστρια της ομάδας
Σοφία Χρηστάκη

  • background