Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Την Δευτέρα 23 του Οκτώβρη στις 6.00 το απόγευμα και σε χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας», έγινε η πρώτη για την φετινή περίοδο (2023-24) συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων. Υποδεχτήκαμε παλιά και νέα μέλη στον οικείο χώρο του Αναγνωστηρίου και ακολούθησε η γνωριμία μεταξύ μας και συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας. Στη συνέχεια έγινε σχολιασμός του διηγήματος «Έβελιν» του Τζέιμς Τζόυς.

Ο συγγραφέας, εμβληματική μορφή του 20ου αιώνα, Ιρλανδός, αυτοεξόριστος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με το πολυσχιδές έργο του έζησε μια περιπετειώδη ζωή, όπως η μοίρα των καινοτόμων το ορίζει και άλλαξε το τοπίο στην τέχνη του, ώστε να γίνει ευρύτερα αποδεκτό πως λογοτεχνία μπορούν να γίνουν τα πάντα, αφού λογοτεχνία είναι η ροή και η χαρά της ζωής, της όποιας ζωής. Η βιβλιογραφία σχετικά με το έργο του είναι ανάλογη σε έκταση με εκείνη του Σέξπιρ, πράγμα που φανερώνει την τεράστια επίδραση που άσκησε στην εποχή του.

Οι «Δουβλινέζοι», όπου ανήκει το διήγημά μας,είναι η πρώτη σειρά διηγημάτων που συνέγραψε. Εκεί, στον τρόπο που αφηγείται την ιστορία του, αρχίζει να διαφαίνεται η φρέσκεια και διαφορετική ματιά του. Το σκηνικό που στήνεται από την αρχή του διηγήματος είναι σχεδόν κινηματογραφικό: Δουβλίνο, αρχές 20ου αιώνα. Είναι νύχτα κι η ηρωίδα μας στο παράθυρο βρίσκεται χαμένη στις σκέψεις της σχετικά με την απόφασή της να φύγει από το σπίτι.Πρωί, η ηρωίδα βρίσκεται στην αποβάθρα και ετοιμάζεται να φύγει, αλλά μετανιώνει. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία του προβληματισμού της, τις παλινωδίες της, μέχρι την τελική απόφαση της ματαίωσης της φυγής της.

Κι εμείς, ως αναγνώστες, στο δίλημμα της ηρωίδας να φύγει ή να μείνει, μετρώντας τα «υπέρ» και τα «κατά» που αναδύονται στην αφήγηση, διαπιστώνουμε ότι πάνω κι απ’ την αυταρχική, πατριαρχική κοινωνία με τις συντηρητικές αντιλήψεις και την θρησκοληψία, πάνω κι από την δέσμευση στη μητέρα, αυτό που φαίνεται να βαραίνει στην απόφασή της είναι ο φόβος. Για το άγνωστο. Έτσι, παρά την «πικρή ζωή» και ενώ υπήρχε η προοπτική για κατάφαση στη ζωή, στον έρωτα, για αλλαγή τόπου και ρόλου, θα επιστρέψει σ’ αυτό που ξέρει κι ας μην το αντέχει. Το δίλημμα της ηρωίδας με αυτόν τον τρόπο είναι πάντα επίκαιρο!

Για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου, επιλέξαμε «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Μόνικα Γκουτιέρεζ. Μέχρι τότε σας ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και καλές αναγνώσεις!

Η συντονίστρια
Σοφία Χρηστάκη

  • background