«Συμμετoχή στον παγκόσμιο εορτασμό για το βιβλίο»

Από 23/04/2016 10:00:00

«Συμμετoχή στον παγκόσμιο εορτασμό για το βιβλίο»

Ο εορτασμός του βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας δεν σταματά. Ο Απρίλιος είναι αφιερωμένος στο βιβλίο. Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με την υποστήριξη της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ  -  Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φιλοδοξεί να καθιερώσει και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θα οργανωθούν εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στους χώρους όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» συμμετέχει ενεργά με δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. 

Το Σάββατο 23 Απριλίου, ημέρα κορύφωσης των δράσεων η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και στη διάρκεια της λειτουργίας της διοργανώνονται μία σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων για παιδιά και ενήλικες. Στο σύνολο των δράσεων που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες τμημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν μία θεματογραφία όλων όσα μπορεί να καλύψει ένα βιβλίο (π.χ. φυσικές επιστήμες, ιστορία, λαογραφία, ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινες σχέσεις, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία ταινίας και κόμικς) προστίθενται δύο ακόμη ειδικά σχεδιασμένες για την ημέρα. Φέτος εορτάζονται τα 400 χρόνια από την ημέρα (23 Απριλίου 1616) που «έφυγαν» από τη ζωή δύο μεγάλοι δημιουργοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Τιμώντας το έργο τους η βιβλιοθηκονόμος Γεωργία Τσιάνα και η εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Κωστάντου καλούν τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή σε πρόγραμμα αφιερωμένο στον Δον Κιχώτη και να αντιμετωπίσουν με τα παιδιά τους δικούς τους ανεμόμυλους με συνοδοιπόρους τον Δον Κιχώτη και τον πιστό του φίλο Σάντζο Πάντσα. Επίσης, η τραγωδία «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ αποτελεί αφορμή συλλογισμού και προβληματισμού πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τα συναισθήματα που παραμένουν διαχρονικά και εξακολουθούν να εξάπτουν τη φαντασία των ανθρώπων.

Περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα προγράμματα στη διεύθυνση της βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.

http://www.larissanet.gr/2016/04/12/symmetechei-ston-pagkosmio-eortasmo-gia-to-vivlio/

http://www.onlarissa.gr/2016/04/12/ston-pagkosmio-eortasmo-vivliou-simmetechi-i-dimosia-kentriki-vivliothiki-larisas-konstantinos-koumas/