Βιβλιοθήκη Λάρισας, ένα σημαντικό κύτταρο προόδου

Ερασιτεχνικό θέατρο, ηχογράφηση μουσικής, πρόσβαση σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων, είναι υπηρεσίες που θα προστεθούν στη βιβλιοθήκη

Στην καρδιά της Λάρισας η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι γεμάτη ζωή. Οταν πλησίαζα, έβγαιναν γονείς με παιδιά, είχε τελειώσει μια εκδήλωση, άκουγες παντού ομιλίες και υπήρχε εντυπωσιακή ζωντάνια σε ένα χώρο ευπρεπισμένο και λειτουργικό.

Η περίπτωση της Βιβλιοθήκης της Λάρισας, υπαγόμενη στο υπουργείο Παιδείας, ανήκει σε εκείνες που λειτουργούν μέσα στην κοινωνία. «Μας απασχολούν όλα τα σύγχρονα ερωτήματα για τον ρόλο των βιβλιοθηκών και ταυτόχρονα μας ωθούν να αναβαθμίζουμε τη βιβλιοθήκη μας», λέει η Γεωργία Τσιάνα, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης. «Κύριο μέλημά μας είναι να προσελκύσουμε νέους αναγνώστες και ειδικότερα μικρής ηλικίας».

Στην περιήγησή μου στους χώρους της με εντυπωσίασαν η άνεση και η λειτουργικότητα, το βάθος των τίτλων, καθώς και το τμήμα ιστορικών εκδόσεων. Είναι ένας οργανισμός που προοδεύει. Ο κήπος, στο πίσω μέρος του κτιρίου, είναι σχεδιασμένος από γεωπόνους και δείχνει τον πήχυ που έχει στηθεί ψηλά.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας, με μια συλλογή άνω των 100.000 τόμων, φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Κούμα (1777-1836), δασκάλου του Γένους. Υπάρχει ιστορική συνέχεια.

Ηδη από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Λάρισας υπήρξε κίνηση για δημιουργία βιβλιοθήκης. Αρχικά στεγάστηκε στο σωζόμενο Γενί Τζαμί στην πλατεία Μπλάνα μετά την αγορά κάποιων πρώτων συλλογών. Εκείνη η πρώιμη βιβλιοθήκη εξελίχθηκε σε Δημοτική Βιβλιοθήκη (από το 1940) με εφόρους επιφανείς προσωπικότητες της πόλης και με υλικό εμπλουτισμένο από δωρεές. Ανάμεσά τους υπήρχαν και σπάνιες εκδόσεις (ορισμένες του 16ου αιώνα) καθώς και συλλογή αρχαίων νομισμάτων και αγαλματιδίων που χάθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής. Η νέα της εποχή ως Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης εκκινεί το 1976, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Λιακόπουλου που παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον θάνατό του το 2010.

Σήμερα, η Βιβλιοθήκη της Λάρισας σχεδιάζει ανάδειξη και εμπλουτισμό των συλλογών της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το αρχείο των τοπικών εφημερίδων από το 1960 και μετά, καθώς και των περιοδικών.

«Αφού ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια του υπουργείου Παιδείας και ολοκληρωθεί η διαρρύθμιση του 2ου ορόφου που εκκρεμεί, θα μπορέσουμε να παράσχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας», λέει η κ. Τσιάνα. «Στόχος μας είναι η βιβλιοθήκη να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Οι ανέσεις του χώρου θα συνδυάζονται με νέες τεχνολογίες για την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων: εκπαίδευση σε εξειδικευμένη χρήση Η/Υ, ερασιτεχνικό θέατρο, ηχογράφηση μουσικής, διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων, πρόσβαση σε ερευνητικές βάσεις δεδομένων».

Η Βιβλιοθήκη επιδιώκει άνοιγμα σε ακόμη ευρύτερο κοινό. «Επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε την πρόσβαση σε αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα καθώς και την παροχή ηχογραφημένων βιβλίων για ηλικιωμένους ή άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν», λέει η κ. Τσιάνα. Αρκεί μια επίσκεψη για να αντιληφθεί κανείς πως η Βιβλιοθήκη της Λάρισας έχει προοπτική και θέση στην κοινωνία της πόλης.

Εφημερίδα Η Καθημερινή  30.6.2023

Βατόπουλος Νίκος 

 

https://www.kathimerini.gr/culture/562497493/vivliothiki-larisas-ena-simantiko-kyttaro-proodoy/?fbclid=IwAR1CAqtag7YG98rPdUo5YtUFr3StY_7xU5yyBIfTp8ctoKwBMUJDT0QeyHw