«22 Μαρτίου, Παγκόσια Ημέρα Νερού – Εβδομάδα»

Από 16/03/2015 10:00:00 μέχρι 20/03/2015 10:00:00

«22 Μαρτίου, Παγκόσια Ημέρα Νερού – Εβδομάδα»

ΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και τη Διαχείρισή του. Το νερό 'ο διάφανος χρυσός' αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού. Ο Αριστοτέλης είχε περιγράψει το νερό ως το ζωτικότερο από τα τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν τη Γη. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες αλλά και για τον απλό λαό. Ο άνθρωπος αξιοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες του νερού στη βελτίωση της υγείας του, της γεωργίας, της ενέργειας της βιομηχανίας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως έκανε τον άνθρωπο να αισθανθεί παντοδύναμος. Η επέμβασή του στο περιβάλλον και η αλόγιστη χρήση του νερού έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα του νερού και στην αξιοποίησή του.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση μαθητών στην αειφορική διαχείριση του νερού και του περιβάλλοντος καθώς και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης διοργανώνονται για μία εβδομάδα εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’, το Σωματείο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό ‘Δρυάς’, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου – Ελασσόνας, το Σύλλογο Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού και το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής . Συγκεκριμένα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας' σε προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων, μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενήλικοι εκπαιδευόμενοι ανακάλυψαν έναν κόσμο γεμάτο νερό μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν φορείς της περιοχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 16/3/2015: 9.00 - 10.00: «Της θάλασσας και του βουνού οι θησαυροί του Πηνειού». Πρόκειται για πρόγραμμα του Σωματείου ‘Δρυάς’ που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά βιωματικές προσεγγίσεις στο οικοσύστημα του Πηνειού.

10.15 - 11.15: «Της θάλασσας και του βουνού οι θησαυροί του Πηνειού». Πρόκειται για πρόγραμμα του Σωματείου ‘Δρυάς’ που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά βιωματικές προσεγγίσεις στο οικοσύστημα του Πηνειού. 11.30 - 12.30: «Της θάλασσας και του βουνού οι θησαυροί του Πηνειού». Πρόκειται για πρόγραμμα του Σωματείου ‘Δρυάς’ που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά βιωματικές προσεγγίσεις στο οικοσύστημα του Πηνειού. Τρίτη 17/3/2015: 9.00 - 10.00: «Το νερό, πηγή ζωής». Πρόκειται για πρόγραμμα του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά τον κύκλο του νερού στη φύση, τη σημασία του σε παγκόσμια κλίμακα, και παραδοσιακούς τρόπους εξοικονόμησής του. Επίσης, οι μαθητές βλέπουν από κοντά παλιά σκεύη χρήσης του.

10.15- 11.15: «Το νερό, πηγή ζωής». Πρόκειται για πρόγραμμα του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά τον κύκλο του νερού στη φύση, τη σημασία του σε παγκόσμια κλίμακα, και παραδοσιακούς τρόπους εξοικονόμησής του. Επίσης, οι μαθητές βλέπουν από κοντά παλιά σκεύη χρήσης του.

11.30- 12.30: «Το νερό, πηγή ζωής». Πρόκειται για πρόγραμμα του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά τον κύκλο του νερού στη φύση, τη σημασία του σε παγκόσμια κλίμακα, και παραδοσιακούς τρόπους εξοικονόμησής του. Επίσης, οι μαθητές βλέπουν από κοντά παλιά σκεύη χρήσης του.

Τετάρτη 18/3/2015: 9.00 - 10.00: «Της θάλασσας και του βουνού οι θησαυροί του Πηνειού». Πρόκειται για πρόγραμμα του Σωματείου 'Δρυάς' που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά βιωματικές προσεγγίσεις στο οικοσύστημα του Πηνειού.

10.15 - 11.15: «Της θάλασσας και του βουνού οι θησαυροί του Πηνειού». Πρόκειται για πρόγραμμα του Σωματείου 'Δρυάς' που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά βιωματικές προσεγγίσεις στο οικοσύστημα του Πηνειού. 11.30 -12.30: «Της θάλασσας και του βουνού οι θησαυροί του Πηνειού». Πρόκειται για πρόγραμμα του Σωματείου 'Δρυάς' που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και αφορά βιωματικές προσεγγίσεις στο οικοσύστημα του Πηνειού. Πέμπτη 19/3/2015 9.00 - 10.00: «Υδάτινη Ενέργεια, Νεροτριβές». Πρόκειται για πρόγραμμα του ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά τη διερεύνηση στοιχείων των λιμναίων οικοσυστημάτων και την παραδοσιακή δραστηριότητα των νεροτριβών.

10.15 -11.15: «Υδάτινη Ενέργεια, Νεροτριβές». Πρόκειται για πρόγραμμα του ΚΠΕ Κισσάβου ? Ελασσόνας που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά τη διερεύνηση στοιχείων των λιμναίων οικοσυστημάτων και την παραδοσιακή δραστηριότητα των νεροτριβών.

11.30 - 12.30: «Υδάτινη Ενέργεια, Νεροτριβές». Πρόκειται για πρόγραμμα του ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά τη διερεύνηση στοιχείων των λιμναίων οικοσυστημάτων και την παραδοσιακή δραστηριότητα των νεροτριβών. 18:00 - 19.15: Προβολή του Ντοκιμαντέρ: «Ιερή Οικολογία». Ο Σύλλογος Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού μετά την προβολή συζητά με ενήλικες εκπαιδευόμενους για την αξία του υδάτινου στοιχείου. Παρασκευή 20/3/2015 9.00 -10.00: «Ο κύκλος του νερού στον κύκλο της ζωής». Πρόκειται για πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας 'Κωνσταντίνος Κούμας'. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από κείμενα, εικόνες, ήχους και βιωματικές ασκήσεις γνωρίζουν τον πολύπλευρο ρόλο και αξία του νερού στον άνθρωπο.

10.15 - 11.15: «Ο κύκλος του νερού στον κύκλο της ζωής». Πρόκειται για πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας ΄’Κωνσταντίνος Κούμας’. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από κείμενα, εικόνες, ήχους και βιωματικές ασκήσεις γνωρίζουν τον πολύπλευρο ρόλο και αξία του νερού στον άνθρωπο.

11.30 - 12.30: «Ο κύκλος του νερού στον κύκλο της ζωής». Πρόκειται για πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας ‘Κωνσταντίνος Κούμας’. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από κείμενα, εικόνες, ήχους και βιωματικές ασκήσεις γνωρίζουν τον πολύπλευρο ρόλο και αξία του νερού στον άνθρωπο.

Όλες οι δράσεις δεν έχουν κόστος συμμετοχής είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα στη Βιβλιοθήκη, επικοινωνήστε στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης επίσκεψης και ξενάγησης μαθητών στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου στο Νερόμυλο του ιδρυτή Κίττα (Υπεύθυνος Μουσείου κ. Πράπας τηλ. 2410610221 και 2495051879) και οργανωμένης επίσκεψης, ξενάγησης και συμμετοχής μαθητών σε βιωματικό πρόγραμμα εξοικείωσης με παραδοσιακούς τρόπους χρήσης και εξοικονόμησης νερού στο χώρο του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής Οικογένεια Συρμακέζη στην Ελάτεια. (Υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Συρμακέζη τηλ.2495022262) * περιοδικό πολιτιστικής αρθρογραφίας, "Διάβαση":http://diavasinet.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BD%CE%B5/

http://www.larissanet.gr/2015/03/12/evdomada-ekdiloseon-gia-tin-pagkosmia-imera-nerou/