ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αναδεικνύει το ποιητικό έργο Λαρισαίων ποιητών.

Όπως είναι γνωστό η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβριο του 1999, μετά από εισήγηση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO. Η αρχική ιδέα ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα με επιστολή του στην Εταιρεία Συγγραφέων το 1997, ενώ η 21η Μαρτίου προτάθηκε από την ποιήτρια της Μεταπολεμικής Ποίησης Λύντια Στεφάνου ως η πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία, η πρώτη μέρα της άνοιξης.

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη συγκεντρώσαμε το ποιητικό έργο Λαρισαίων ποιητών που διαθέτουμε και καλούμε και άλλους Λαρισαίους ποιητές να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας για να γνωρίσουμε το έργο τους.

Πηγή ενημέρωσης μας αποτέλεσε το βιβλίο του Βάιου Κουτριτζέ ΛΕΞΙΚΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ από τις εκδόσεις Ενύπνιο – Στάθης Κουτριντζές 2022.

Για την διευκόλυνση των μελών και των αναγνωστών τα βιβλία αυτά έχουν τοποθετηθεί σε ειδική θέση στο ισόγειο της βιβλιοθήκης ενώ η αναζήτησή τους γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου opac https://opac.larisalib.gr/ Επιλέγετε:
1.Σύνθετη Αναζήτηση
2.Τοποθεσία στο ράφι
3.Τμήμα Ενηλίκων -Αφιερώματα

Ας αποτελέσει ο Μάρτιος μια ευκαιρία για όλους μας να γνωρίσουμε ή να ξαναδιαβάσουμε το ποιητικό έργο Λαρισαίων αλλά και γενικότερα Ελλήνων και ξένων ποιητών, έχοντας στο νου μας τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη:

"Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάπως ξέρεις ἀπό φάρμακα·
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω".

Μελαγχολία τοῦ Ἰάσωνος Κλεάνδρου
ποιητοῦ ἐν Κομμαγηνῇ· 595 μ.Χ.
(1921)