Εγκαίνια μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας Κωνσταντίνος Κούμας»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας Κωνσταντίνος Κούμας μετά από τεράστιες προσπάθειες πολλών χρόνων του προηγούμενου Εφορευτικού Συμβουλίου, που αγκάλιασε με χαρά και το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο, της Διευθύντριας και του προσωπικού με υπερηφάνεια και χαρά εγκαινιάζει τη μόνιμη έκθεσή της με τίτλο «Αποκαλύπτοντας τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας Κωνσταντίνος Κούμας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει την πολυτάραχη ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης που για τους περισσότερους παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό. Την μακρά αυτή ιστορία συνθέτουν οι πρώτες απόπειρες δημιουργίας της ήδη από το 1891 από τον Δήμο Λάρισας, που όμως ματαιώθηκαν εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων της περιόδου, οι σημαντικές δωρεές ευσυνείδητων πολιτών και φορέων με αξιόλογο αριθμό σπάνιων χειρογράφων και παλαίτυπων - που εκδόθηκαν από τον 16ο αιώνα και μετά - και τελικά η ίδρυση της το 1939 ως Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να ακολουθήσουν τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, η μεταστέγαση της τρεις φορές, η αλλαγή νομικού πλαισίου δράσης της και η μετονομασία της το 1976 σε «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας Κωνσταντίνος Κούμας». Η έκθεση αποκαλύπτει ακόμα τη σύγχρονη εικόνα της, πλούσια σε εκπαιδευτικές και όχι μόνο δραστηριότητες.

Για την ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις προσπάθειες ανάδειξης και έκθεσης του αρχειακού υλικού, των χειρογράφων και των παλαιτύπων θα μιλήσουν η Γεωργία Τσιάνα, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και η Ιουλία Κανδήλα, φιλόλογος. Η Παρασκευή Αρχοντούλη, αρχαιολόγος- μουσειολόγος θα μιλήσει για τον μουσειολογικό σχεδιασμό και στη συνέχεια θα αναλάβει την ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο. Υπεύθυνος χωρικού μουσειολογικού και γραφιστικού σχεδιασμού Σοφοκλής Μπινιέρης, Αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων /Γραφίστας- Μουσειολόγος.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Ελένη-Μαρίνα Ξυνοπούλου.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Διαμαντής, φιλόλογος-υπάλληλος της Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν: Bruno coffee stories, Προφήτη Ηλία & Κακαζιάνης αρτοποιήματα

  • background