ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας», στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, τιμά την Βασιλική Παπαγιάννη, Λαρισαία συγγραφέα και γυναίκα με συμμετοχή στους αγώνες της χώρας για ελευθερία και κοινωνική πρόοδο.

Η Βασιλική (Κική) Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1927 και πέθανε το 2014. Στη διάρκεια της Κατοχής ανέλαβε ενεργό αντιστασιακό ρόλο ενταγμένη στην ΕΠΟΝ. Οι εμπειρίες της Κατοχής και της Αντίστασης την ενέπνευσαν και αποτυπώθηκαν στο λογοτεχνικό της έργο. Μια ξεχωριστή θεματική στο συγγραφικό της έργο αφορά την γυναίκα και την καταπίεση που υφίσταται, ανεξάρτητα από την κοινωνική της θέση και με τον τρόπο αυτόγίνεται κήρυκας της γυναικείας χειραφέτησης. Επίσης, η προσφορά της εμπλουτίζεται και με σχετικές ιστοριοδιφικές έρευνες που περιλαμβάνουν τη συλλογή προφορικών μαρτυριών για πρόσωπα και γεγονότα της εποχής.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο της σημαντικής αυτής προσωπικότητας της πόλης μας και διοργανώνεται εκδήλωση - αφιέρωμα, όπου θα παρουσιαστεί η πολυσχιδής δράση της και το έργο της.

Για την Βασιλική Παπαγιάννη και το έργο της θα μιλήσουν οι:

- Κώστας Πάνος, φιλόλογος: «Βασιλική Παπαγιάννη, η αγωνίστρια της ζωής, η γυναίκα δημιουργός, μια ξεχωριστή προσωπικότητα».

- Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, φιλόλογος: «Γυναίκες στη σιωπή. Γυναίκες που θέλουν και δεν μπορούν…»

- Αγγελική Χριστοδούλου, διδάκτορας νεότερης ελληνικής ιστορίας, επιστημονική συνεργάτης των ΑΣΚΙ: «Τα δύσκολα χρόνια: Οι "Κραυγές της Μνήμης" της Βασιλικής Παπαγιάννη».

Αποσπάσματα του έργου της θα διαβάσει ο Δημήτρης Τσουμάνης, σκηνοθέτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» (Μ. Χαδέλη, πάροδος Κούμα) την Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 7.00 το απόγευμα.

Την συζήτηση συντονίζει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη, δημοσιογράφος.