«Έλληνες στρατιώτες στην Μικρασιατική Εκστρατεία: από την Ιστορία στη Λογοτεχνία»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας», στο πλαίσιο της επετείου μνήμης των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Έλληνες στρατιώτες στην Μικρασιατική Εκστρατεία: από την Ιστορία στη Λογοτεχνία». Ομιλητές θα είναι: Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας του «Γκιακ» και ο Αλέξανδρος Μακρής, δρ. Ιστορίας, συνεπιμελητής του τόμου «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία».

Οι Έλληνες στρατιώτες που πήραν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν επιστρατευμένοι πολίτες που άφησαν τις πόλεις και τα χωριά τους, τις οικογένειες, τις ασχολίες τους, επειδή κλήθηκαν να υπηρετήσουν το όραμα της εποχής, την Μεγάλη Ιδέα που ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την συνθήκη των Σεβρών και υπήρξε η κεντρική πολιτική γραμμή του ελληνικού κράτους την ίδια περίοδο. Οι ιστορίες τους, όπως καταγράφονται από τις δυο διαφορετικές, αλλά με πολλά κοινά οπτικές, στο συγγραφικό έργο των δύο ομιλητών θα είναι αποκαλυπτικές των συνθηκών που η σκληρή εμπειρία του πολέμου δημιούργησε. Η ιστορία εδώ θα φωτίσει τα γεγονότα και η λογοτεχνία στη συνέχεια θα αναδείξει με τη δική της «γλώσσα» τον αγώνα των ανθρώπων αυτών να επιβιώσουν στο μέτωπο, αλλά και τη δυσκολία τους να ενταχθούν κατά την επιστροφή τους στην τοπική κοινωνία τους, σ’ ένα κόσμο που δεν τους είναι πια και τόσο οικείος, αφού βρισκόταν κι αυτός σε διαδικασία αλλαγής, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο ξεριζωμός και η ανάγκη αποκατάστασης των προσφύγων.

Την ιδιαίτερη αυτή πτυχή του πολέμου ανέδειξε ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, στο λογοτεχνικό του έργο «Γκιακ», ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό της εκδήλωσης σε μια διαδραστική επικοινωνία μαζί του το θέμα. Την ιστορική πλαισίωση στο ίδιο θέμα θα εισηγηθεί ο Αλέξανδρος Μακρής.Την παρουσίαση συντονίζει η Ιουλία Κανδήλα, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας». Την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης (είσοδος Μ. Χαδέλη), υποστηρίζουν, επίσης, ο εκδοτικός οίκος Πατάκη και το βιβλιοπωλείο «Καλτσάς».