«Ένα παραμύθι για την Άλκη»



 

Ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στη συγγραφέα Άλκη Ζέη
με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της

 

Το σύμπαν των βιβλίων και η ζωή της σπουδαίας δημιουργού ως πηγή έμπνευσης.

Η ομαδική εικαστική έκθεση που οργάνωσαν

η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο

το φθινόπωρο του 2023 με εξαιρετική επιτυχία

μεταφέρεται στη Λάρισα και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο

με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας».

 

Στον απόηχο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη (2023), από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Περιφερειακή οδός Λάρισας, Μεζούρλο) ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ένα παραμύθι για την Άλκη», αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, προσφέροντας ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές, η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, σχεδίασαν την έκθεση, που διοργάνωσαν αρχικά η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το φθινόπωρο του 2023, ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές, η έκθεση «είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της».

Από το πολυαγαπημένο  Καπλάνι της βιτρίνας ή Μεγάλο περίπατο του Πέτρου , που αφουγκράζονται, εξιστορούν και διατρέχουν την ελληνική μοίρα, τον αφοπλιστικό Ψεύτη παππού , ως την εξιστόρηση της αυτοβιογραφίας Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, , που αποτελεί ένα πλήρες περιπατητικό και πνευματικό αφιέρωμα στην Αθήνα του πολέμου και του Εμφυλίου, ταξιδεύουμε με την Άλκη και μαγνητιζόμαστε ανεξίτηλα από τη γραφή της. Μέσα από την έκθεση “Ένα παραμύθι για την Άλκη” αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή της ίδιας, οι άνθρωποι που συνάντησε και αγάπησε, οι μνήμες της Σάμου, οι γοητευτικές αθηναϊκές της περιπλανήσεις και σημάνσεις, αλλά και οι τόποι που διέσχισε, από το Παρίσι ως τη Μόσχα και την Τασκένδη. Ένα μακρύ ποτάμι ξεδιπλώνεται εδώ, ενώνοντας στην κοίτη του με τρόπο μοναδικό το πραγματικό με τη μυθοπλασία. Την αληθινή ζωή της Άλκης Ζέη που έμοιαζε με παραμύθι και που παραμύθι έγινε».

Οι καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην έκθεση, είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:

Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μυρτώ Δεληβοριά, Μαρία Διακοδημητρίου, Κατερίνα Δραμιτινού, Σοφία Ζαραμπούκα, Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Κιτμερίδης, Μαρία Κοσμίδου, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Αλέκος Λεβίδης, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Διατσέντα Παρίση, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Έλλη Σολομωνίδου- Μπαλάνου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Νικόλας Χατζησταμούλος, Βάσω Ψαράκη.

 

Εικόνα
Άλκη Ζέη

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου-21 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης), 8:30-15:00

Είσοδος ελεύθερη

Την έκθεση μπορούν να επισκεφτούν σχολεία / οργανωμένες ομάδες μαθητών από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν με τους μαθητές τους την έκθεση και να ξεναγηθούν στους χώρους της μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρία Μπισμπιγιάννη στο e-mail: bisbigianni.maria@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942275095.

Παράλληλα με την έκθεση στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας Κ. Κούμας (28ης Οκτωβρίου 9) θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη τις πρωινές ώρες για σχολεία και τα απογεύματα Δευτέρας για παιδιά με τους γονείς τους. Οι ημέρες και ώρες πραγματοποίησής τους θα ανακοινώνονται στον Τύπο και στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης http://larlib.gr/.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μάρως Βασιλειάδου για την έκθεση, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, στις 22/9/2023.

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.