Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Το εργαστήριό μας ήταν αφιερωμένο στην συγγραφέα Άλκη Ζέη, με αφορμή την ομαδική εικαστική έκθεση-αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Αφού κάναμε μια γνωριμία με τους σπουδαιότερους σταθμούς της ζωής της, ένα γράμμα μέσα σ’ ένα βιβλίο της, “τυχαία ξεχασμένο” από καιρό -27 Φεβρουαρίου 2017 έγραφε πάνω από την προσφώνηση- και γραμμένο απ’ την ίδια, πυροδότησε τη φαντασία των παιδιών και οι ερωτήσεις “έπεσαν βροχή”: «το 2017 ήταν στη ζωή..το έστειλε άραγε η ίδια.. είναι αληθινό.. πώς βρέθηκε μέσα στο βιβλίο..». Η πρώτη έκπληξη ξεπεράστηκε και διαβάζοντάς το, και τις απορίες λύσαμε και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε μάθαμε. Η συγγραφέας έκλεισε για μας ένα ραντεβού γνωριμίας με κάποιους από τους ήρωες των βιβλίων της, θέλοντας να κάνει κι εμάς μικρούς συγγραφείς!!

Οι ήρωες ένας-ένας άρχισαν να ξεπηδούν μέσα από τα βιβλία -που βρίσκονταν αραδιασμένα πάνω στα τραπεζάκια της βιβλιοθήκης, μπροστά στα μάτια των παιδιών- και να δίνουν το παρόν δυναμικά: ο Ηλίας ,η Κατερίνα και ο “Μήτσος ή Μίσα” από τις «Γατοκουβέντες», ο Αντώνης, το κατάμαυρο περιστέρι και ο παππούς Μάριος ή αλλιώς «ο ψεύτης παππούς», η Ειρήνη, ο Γιάννης ή Βάνιας, ο «θείος Πλάτων» και το συνονόματο πάνινο γαϊδουράκι με την καραμελένια καρδιά, καθώς και η Μέλια, η Μυρτώ, ο ξάδερφός τους Νίκος και ο βαλσαμωμένος τίγρης απ’ το «Το καπλάνι της βιτρίνας». Κι αφού τους γνωρίσαμε, ήρθε η ώρα -με παρότρυνση της συγγραφέως- να μπερδέψουμε ήρωες, ιστορίες, προβλήματα, να γίνουμε πρωταγωνιστές ή καθοδηγητές των δικών μας ηρώων και, με μπόλικη φαντασία, αρκετό χιούμορ αλλά χωρίς φόβο, να δημιουργήσουμε κι εμείς τις δικές μας ιστορίες!!

Το απoτέλεσμα ήταν εξαιρετικό: όμορφες ιστοριούλες και ποιήματα ακούστηκαν από τα στόματα των παιδιών, ενώ κλείσαμε τη συνάντησή μας δηλώνοντας όλοι «ΕΥ-ΠΟ» και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 8 Απριλίου του 2024.

  • background
  • background
  • background
  • background
  • background
  • background
  • background