Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Εφήβων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».

Σε αυτή τη συνάντηση διαβάσαμε διηγήματα και σατιρικές ιστορίες του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ. Διαπιστώσαμε τη χιουμοριστική δύναμη του έργου του, όπως και την ικανότητα του συγγραφέα να ζωντανεύει τις λεπτομέρειες της ζωής που περνούν απαρατήρητες στους πολλούς. Ο Τσέχωφ εμπνέεται από τα ασήμαντα περιστατικά της καθημερινής ζωής. Αρχικά δημοσιεύει από πολύ νεαρή ηλικία σατιρικές ιστορίες στις μοσχοβίτικες εφημερίδες και λόγω του περιορισμένου χώρου διαμορφώνει το σύντομο, λακωνικό, συμπυκνωμένο αφήγημα, το χαρακτηριστικό «τσεχωφικό στιλ». «Το να γράφεις με ταλέντο θα πει να γράφεις με λίγα λόγια», υποστήριζε συχνά. Στην πορεία τα κείμενα του γίνονται πιο σύνθετα και καυτηριάζουν τις κοινωνικές ανισότητες, την αδικία, την γραφειοκρατία, που επικρατούσε στην κοινωνία της εποχής του. «Σκοπός της λογοτεχνίας είναι η απόλυτη και τίμια αλήθεια» έλεγε.

Στη συνέχεια συζητήσαμε στην ομάδα μας για τα χαρακτηριστικά ενός θεατρικού κειμένου με αφορμή και το θεατρικό έργο του συγγραφέα και εργαστήκαμε στο να μετατρέψουμε το διήγημα με τίτλο «Το λαχείο» σε θεατρικό κείμενο.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2024.

  • background