Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Εφήβων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας. Το βιβλίο για το οποίο συζητήσαμε ήταν «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε το 1929 στη Φρανκφούρτη από Εβραίους Γερμανούς γονείς. Με την έναρξη του πολέμου η οικογένειά της για να αποφύγει τις διώξεις των Ναζί κατέφυγε στην Ολλανδία όπου και κρύφτηκε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν ανακαλύφθηκε μετά από προδοσία το κρησφύγετο της και στάλθηκαν όλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τον Μάρτιο του 1945 η Άννα πέθανε στο στρατόπεδο Μπέργκεν–Μπέλσεν σε ηλικία 15 χρονών. Ο πατέρας της Όττο Φρανκ, ο μόνος που επέζησε από την οικογένεια, μετά το τέλος του πολέμου προχώρησε στην έκδοση του ημερολογίου.

Στο συγκινητικό αυτό βιβλίο η Άννα περιγράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια σκηνές από την καθημερινή της ζωή, τη σχέση της με την οικογένεια και τους φίλους, τα όνειρα και τις κρυφές της επιθυμίες. «Όταν γράφω ξεχνάω όλες μου τις έγνοιες. Η θλίψη μου εξαφανίζεται, και το πνεύμα μου αναζωογονείται. Αλλά, και αυτό είναι το μεγάλο μου ερώτημα, θα καταφέρω άραγε να γράψω κάτι πραγματικά σπουδαίο, θα καταφέρω να γίνω δημοσιογράφος ή συγγραφέας;».

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έδωσε στην ομάδα μας την ευκαιρία να προσδιορίσουμε το ιστορικό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής στην οποία γράφτηκε και να μιλήσουμε για πολλά ενδιαφέροντα σημεία του, όπως τις συνθήκες εγκλεισμού και πως αυτές προσδιορίζουν την έννοια του χρόνου, τα συναισθήματα του φόβου και της αγωνίας που βιώνουν οι άνθρωποι, τις σχέσεις που αναπτύσσονται, την αναθεώρηση του κόσμου, της φύσης, της ζωής.

Μας εντυπωσίασε η εικονική διαδικτυακή περιήγηση στο σπίτι της Άννας Φρανκ και μας συγκίνησε ιδιαίτερα το απόσπασμα από το βιβλίο Το δέντρο βλέπει της Irene Cohen -Janca «…Εγώ, η καστανιά στον κήπο του σπιτιού στο 263 στο κανάλι του αυτοκράτορα στο Άμστερνταμ…σ’ εκείνη που μέσα στην κρυψώνα της ονειρευόταν …χάρισα με τις μεταμορφώσεις μου το πανόραμα των εποχών».

Τέλος μιλήσαμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ημερολογιακής γραφής.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

  • background
  • background