Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων

Την Πέμπτη 16 Μαϊου έγινε η συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» , όπου και συζητήσαμε το βραβευμένο μυθιστόρημα του Γ. Παπαδάκη «Ο ταχυδρόμος». Πρόκειται για μια αριστοτεχνική αφήγηση σε α’ πρόσωπο της ζωής ενός ταχυδρόμου σε μια ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης, την δεκαετία του ΄50 συγκεκριμένα.

Ο Αλέξης Δαφέρμος φιλότιμος ταχυδρόμος , αφού δεν κατάφερε να γίνει δάσκαλος, γυρνά στα άγρια βουνά της Κρήτης μοιράζοντας τα γράμματα κι αποφασίζει να δεχτεί να παντρευτεί με προξενιό μια άγνωστή του κοπέλα. Ο ανομολόγητος έρωτας για μια παιδική του φίλη ναυάγησε, λόγω της άρνησης των γονιών της κοπέλας να τον δεχτούν ως γαμπρό. Την μέρα του γάμου του, επιπλέον, ανακαλύπτει την απάτη που του έγινε. Του έδωσαν άλλη γυναίκα από αυτή που του είχαν προξενέψει, ωστόσο θα την σεβαστεί, θα την στηρίξει, θα την αγαπήσει στο τέλος με τον τρόπο του και θα προσπαθήσει να στερεώσει το σπίτι του, μέχρι που θα έλθει μια μεγάλη συμφορά. Θα βρεθεί λοιπόν σε ακραίο δίλημμα που θα ανατρέψει την ηρεμία που με κόπο έκτισε και θα τον αναγκάσει να πάρει την ευθύνη, όπως ποτέ δεν είχε κάνει στη ζωή του σε κρίσιμα θέματα.

Στο μυθιστόρημα η κλειστή, υποκριτική κοινωνία της δεκαετίας του ΄50, όπου επικρατούν αυστηροί ηθικοί κανόνες που όμως -όταν πρόκειται για ίδιον συμφέρον- εύκολα παραβιάζονται, στέκεται ανελέητη απέναντι στην ψυχική ασθένεια. Επιλέγει λοιπόν ο ήρωάς μας τη σιωπή, όταν καλείται να εξηγήσει την στάση του. Η τύχη του, άλλωστε, ήταν προδιαγεγραμμένη από την στιγμή της απόφασης. Θα μιλήσει βέβαια με τα κείμενα που αφήνει στον συμπαθητικό φύλακα. Κι ο Καραβάτζιο στον ύπνο του ταχυδρόμου μας του λέει: «Θέλει πολύ κόπο να βγει ο άνθρωπος απ’ τα σκοτάδια, από το τίποτα. Εγώ τον έβγαλα στο φως. Επάλεψα με τη δική μου άβυσσο ως το τέλος» και «Άβυσσος είναι η σκοτεινή ρίζα μας, τα σκοτάδια της ψυχής που δεν ημερώνουν. Και το φως, ψάξε, βρες το μέσα στη φωνή της αλήθειας που σε αναστατώνει και δεν την ακούς». Τα σκοτάδια της ύπαρξης αναμοχλεύει λοιπόν ο συγγραφέας μας με πρόθεση να τα φέρει στο φως.

Ο Γιώργος Παπαδάκης, με σοβαρές σπουδές στη θεολογία, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης, με το δεύτερο μυθιστόρημά του αυτό, θέτει θεμελιώδη ερωτήματα ζωής και θανάτου, μας βάζει μπροστά στο θέμα της αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας και δημιουργεί ένα κείμενο με απολαυστική κοφτή αφήγηση, χωρίς μελλοδραματισμούς και περιττή συγκινησιακή φόρτιση που, ωστόσο, σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος.

Η επόμενη συνάντηση στις 17 Ιουνίου 2024 θα αφορά το βιβλίο του Νίκου Μάντζιου «Η λίμπιντο των αγγέλων». Μέχρι τότε, να είστε καλά και καλές αναγνώσεις!
Σοφία Χρηστάκη

  • background
  • background