ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 του Μάρτη η καθιερωμένη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» στον οικείο μας χώρο του Αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Θέμα της συζήτησης ήταν το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών».

Στην- έρημη τον χειμώνα- κοιλάδα του Κλότζκο, στα σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία, ανάμεσα σε ελάχιστους κατοίκους είναι εγκατεστημένη η κεντρική ηρωίδα μετά τη συνταξιοδότησή της, μια μοναχική και εκκεντρική γυναίκα με αγάπη και αφοσίωση στην φύση και τα ζώα και εργαλείο μελέτης της ζωής και του κόσμου την αστρολογία. Στην κοιλάδα αυτή συμβαίνει μια σειρά από παράξενους φόνους κυνηγών που αποδίδονται σύμφωνα με την ηρωίδα μας στην εκδίκηση των ζώων. Έτσι, εξελίσσεται ένα αστυνομικό θρίλερ με πολιτικές, φιλοσοφικές διαστάσεις.

Γράφει δια στόματος της ηρωίδας της η συγγραφέας: «Μεγάλωσα σε μια όμορφη εποχή που δυστυχώς έχει πια παρέλθει. Υπήρχε μεγάλη προθυμία για αλλαγή και ικανότητα να πλάθουμε επαναστατικά οράματα. Σήμερα δεν έχει κανείς το θάρρος να επινοήσει κάτι καινούργιο. Αδιάκοπα μιλούν μόνο για την παρούσα κατάσταση και αναπτύσσουν τις παλιές ιδέες. Η πραγματικότητα είναι γερασμένη και στρυφνή, γιατί κι αυτή οπωσδήποτε υπόκειται στους ίδιους νόμους όπως κάθε ζωντανός οργανισμός - γερνάει. Τα μικρότερα συστατικά της στοιχεία, τα νοήματα, παθαίνουν απόπτωση όπως τα σωματικά κύτταρα. Η απόπτωση είναι ο φυσικός θάνατος που προκαλείται από την κόπωση και την εξάντληση της ύλης. Στα ελληνικά αυτή η λέξη σημαίνει "πτώση των πετάλων". Ο κόσμος έχει χάσει τα πέταλά του».

Με αυτή τη μελαγχολική διάθεση που όμως εναλλάσσεται με καυστικό χιούμορ και ειρωνεία για τους κατοίκους και τη νοοτροπία τους- ανοίκεια προς την ίδια και τις αντιλήψεις της, φτιάχνει ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που καταφέρνει συχνά να θέσει σε αμφισβήτηση τις βεβαιότητές μας, να μας προβληματίσει για τη ζωή στον πλανήτη και για τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον και τα άλλα έμβια όντα.

Η επόμενη συνάντησή μας θα είναι στις 8 Μαϊου, ημέρα Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα με τον «Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς. Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά και καλές αναγνώσεις!

Η συντονίστρια
Σοφία Χρηστάκη

  • background
  • background
  • background