Συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης ενηλίκων

Από 10/05/2022 20:00:00

Την Τρίτη 10 Μαΐου έγινε η συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης των ενηλίκων. Θέμα της ήταν το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Είμαι όσα έχω ξεχάσει».
Ο τίτλος αναδεικνύει την πρόθεση του συγγραφέα για αναζήτηση της ταυτότητάς του μέσω του δίπολου μνήμης- λήθης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη λήθη(όσα έχω ξεχάσει), ίσως γιατί αυτά τα επώδυνα που προσπαθεί κανείς να απωθήσει είναι τελικά αυτά που σύμφωνα και με τον Μισέλ ντε Μονταίν αποτυπώνονται εντονότερα στη μνήμη και σε καθορίζουν.
Ο συγγραφέας, λοιπόν, μέσα από την αφήγηση της οικογενειακής του ιστορίας θα αναζητήσει την ταυτότητα της σχέσης πατέρα- γιου, όπως αποτυπώνεται στη δική του σχέση με τον πατέρα του, αλλά και στη σχέση του πατέρα του με τον δικό του πατέρα. Η ιστορία αυτή διατρέχει τον εικοστό αιώνα από την περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας μέχρι και μετά τον εμφύλιο. Και ενώ δηλώνεται η πρόθεση μιας αποϊδεολογικοποίησης της αφήγησης από την πλευρά του συγγραφέα, δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα όταν, για παράδειγμα, την αντίσταση κατά των κατακτητών την θεωρεί βαρύγδουπη και στομφώδη διατύπωση! Πράγμα που δείχνει ότι, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις, είναι δύσκολο να απεμπλακεί κανείς από ιδεολογικές φορτίσεις, όταν υπεισέρχεται σε τέτοια θέματα ιστορικής σημασίας και όταν μάλιστα συνδέεται με την ιστορία της οικογένειάς σου.
Χαρακτηριστική είναι και η διακύμανση στον τρόπο που αφηγείται τα γεγονότα. Άλλοτε μιλά με ρεαλισμό και αποστασιοποίηση, άλλοτε ποιητικά και βαθιά συναισθηματικά. Δανειζόμενος την φράση του Όσκαρ Οαιλντ: «Όλοι βρισκόμαστε στον ίδιο λάκκο, αλλά μερικοί από μας κοιτάζουμε τα άστρα» , αγαπημένη του ενασχόληση, μας εξηγεί στο τέλος ότι εδώ δεν μας παραπέμπει σε κάποιο ανώδυνο ρομάντζο αλλά «στο ανάλαφρο παιχνίδισμα του χρόνου, όταν ξεχνιέσαι μέσα σ’ αυτόν, όταν ξεχνάς χωρίς να έχεις χάσει τη μνήμη σου».
Η επόμενη και τελευταία για την φετινή περίοδο συνάντηση ευελπιστούμε να γίνει διά ζώσης στο χώρο της βιβλιοθήκης στις 20 Ιουνίου. Το νέο βιβλίο που θα μας απασχολήσει είναι: Στ’ αμπέλια, του Στ. Ζουμπουλάκη. Μέχρι τότε, καλές αναγνώσεις!
Σοφία Χρηστάκη, συντονίστρια της ομάδας