Τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στη Βιβλιοθήκη.
• Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥΛ, επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ταξιδεύοντας στην Αρχαία Ελλάδα - Ιστορία & Μυθολογία».
Με αφετηρία το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης και με όχημα τα βιβλία και τη διάθεσή μας για μάθηση και γνώση ταξιδέψαμε στην Αρχαία Ελλάδα. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες γνωρίσαμε πρόσωπα, ήρωες, θεούς και μνημεία από την Αρχαία Ελλάδα. Με απλό και διαδραστικό τρόπο, τα παιδιά χωρισμένα σε μικρές ομάδες, έγραψαν, έπαιξαν, κατασκεύασαν και προσέγγισαν δημιουργικά βασικά κεφάλαια της μυθολογίας μας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!
Ολοκληρώσαμε το ταξίδι μας έχοντας γεμίσει τις αποσκευές μας με γνώσεις, εμπειρίες και μοναδικές εικόνες!
• «Μπορείς να φανταστείς τον κόσμο μας χωρίς την γραφή;
Γιατί οι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να γράψουν;
Από ποιες χώρες ξεκίνησε η γραφή;»
Στις 17 & 24 Ιανουαρίου, με τους μαθητές της Ε’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης, που πήραν μέρος στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης με τίτλο: «Ιστορία της Γραφής: η μνήμη της ανθρωπότητας», ταξιδέψαμε στο γοητευτικό κόσμο της γραφής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Στο εργαστήρι γραφής τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με διάφορα υλικά και σύνεργα γραφής όπως φύλλα παπύρου, γραφίδες από καλάμι και φτερά, κερωμένες πλάκες, κονδυλοφόρους και κείμενα σφηνοειδούς, ιερογλυφικής, αρχαίας ελληνικής και κινέζικης γραφής.
Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της γραφής και την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο.
• Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» και συμμετείχαν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ζωγραφίζω με το ψαλίδι και παίζω με τα χρώματα… παρέα με τον Henri Matisse».
Το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό εργαστήρι. Γνωρίσαμε τη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα τον Ανρί Ματίς. Με οδηγό το βιβλίο της Σαμάνθα Φρίντμαν: «Ο κήπος του Ματίς» εκδ. Μέλισσα, ασχοληθήκαμε με τους πίνακες του ζωγράφου. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης συζητήσαμε, επεξεργαστήκαμε με τα παιδιά τις εικόνες που είδαμε και μάθαμε για την ιδιαίτερη τεχνική του κολάζ με την οποία δημιούργησε ο Henri Matisse τα έργα του.
Στη συνέχεια οι μαθητές έγιναν μικροί καλλιτέχνες, πήραν μολύβια, ψαλίδι, κόλλες, χαρτιά και δημιούργησαν τα δικά τους ευφάνταστα κολάζ με έντονα και φωτεινά χρώματα εμπνευσμένα από τον Ανρί Ματίς!
Τα ταξίδια στον κόσμο της γνώσης στη Βιβλιοθήκη μας συνεχίζονται!!